Olen Hanna-Maria Lehtonen, koulutettu Mindfulness ohjaaja, Mindfulness Työssä -ohjaaja, luonnonyrttineuvoja ja taustaltani kulttuurituottaja YAMK. Minun intohimonani on auttaa ihmisiä löytämään takaisin itsensä äärelle, ja elämään levollisempaa, läsnäolevampaa ja stressittömämpää elämää. Teen tätä työtä sydämestäni, opettaen asioita, jotka olen itsekin todennut toimiviksi, ja joita käytän tukena myös omassa jaksamisessa ja hyvinvoinnissani.

Mielestäni jokaisella on oikeus olla läsnä omassa elämässään eli nauttia siitä tässä ja nyt. Ei stressaantuneena ja poissaolevana, mieli menneitä murehtimassa tai tulevia suorittamassa. Elämä tapahtuu aina tässä hetkessä, ei eilen tai huomenna tai ”sitten kun on loma”.

Stressistä on tullut todellinen ongelma, ”2000-luvun maailmanlaajuinen epidemia”, kuten WHO on todennut. Jopa 95 % nykyisistä fyysisistä sairauksistamme on stressiperäisiä, ja tämä meidän stressaaminen alkaa tulla hyvin kalliiksi niin meille itsellemme kuin koko yhteiskunnallekin. Jatkuva stressi tekee meistä myös epätehokkaita, tyhmempiä, negatiivisia ja väsyneitä. Pahimmillaan multitaskaamme pää sumussa, sutien sieltä täältä, räksyttävää koiraa muistuttava mieli seuranamme. Tarvitsemmekin muutosta niin yksilötasolla kuin työelämän kulttuuriinkin. Jatkuva suorittamisen ja kiireen kulttuuri ei enää palvele ketään.

Mutta mitä jos saisimme vaihdettua räksyttävän koiran viisaaksi pöllöksi, joka osaa keskittyä olennaiseen ja olla läsnä, toimia ajatus kirkkaana ja huolehtia jaksamisestaan? Kun meillä on yhteys myös itseemme, voimme hyödyntää sisäistä viisauttamme, ja valita aina parhaat mahdolliset hyvinvointiamme tukevat ratkaisut. Stressin kierteestä irrottaminen vaatii tietoisten valintojen tekemistä.  Pysähtymällä itsemme äärelle, antamalla itsellemme tilaa ja ymmärtämällä stressin alkuperäistä tarkoitusta, omia uskomuksiamme ja toimintatapojamme sekä ottamalla konkreettisia askeleita levollisempaan elämään, parannamme hyvinvointiamme kokonaisvaltaisesti, ja voimme elää elämäämme itse siinä läsnä ollen. Voimmehan elää elämäämme ainoastaan tässä hetkessä, ei menneisyydessä tai tulevaisuudessa. Kun pidämme huolta omasta jaksamisestamme, palautumisestamme ja toimimme ”aivot optimaalisessa tilassa”, tuomme arvoa niin omaan elämäämme kuin läheisillemme ja työnantajallemmekin.

Stressinhallinnasta, stressin fysiologiasta ja aivoista on tehty erinomaista tutkimusta, jonka kautta meillä on jo tieto siitä, miksi elää stressittömämpää elämää, mutta usein tämän tiedon valjastaminen käyttöön konkreettisiksi tavoiksi ja askeleiksi omassa arjessa voi tuntua hankalalta.  Jos on elänyt pitkään kiireessä ja suorittaen, pysähtyminen ja tähän hetkeen palaaminen voi olla vaikeaa. Mieli haluaisi kiirehtiä ja suorittaa edelleen. Myös esim. lapsuusajan traumat voivat vaikuttaa siihen, että ns. varuillaan olemisen tila on muodostunut oletustilaksi, ja tätä taistele ja pakene -tilassa suorittamista ei edes tiedosta ennen kuin keho tai mieli antaa isomman muistutuksen vaikka burn outin muodossa. Stressiputkesta ja suorittamisesta irrottamiseen ja levollisempaan elämään siirtymiseen selvästi tarvitaankin tässä ajassa välineitä, ja koen tehtävänäni opettaa niitä edelleen.

Minulla ei näitä välineitä aikanaan ollut, mutta suoritettuani ja stressattuani itseni väsyksiin suhteellisen nuorella iällä, sain kulkea oman matkani löytääkseni hyvinvointiani tukevat parhaat välineet ja toimintatavat. Pohjaksi muodostui tietoinen hyväksyvä läsnäolo, joka ei tarjoa vaan pikkukikkoja vaan kokonaisvaltaisen lähestymistavan, jonka vaikutus ulottuu koko elämään. Tämän jälkeen olen jatkanut tutkien mielen ja kehon ihmeitä opiskellen mm. erilaisia kehoterapeuttisia menetelmiä kuten hengitysterapiaa, perhekonstellaatiota ja aktiivisia meditaatioita. Vanhasta suoriutuja-stressaajasta on tullut rennompi elämästä nauttija, joka antaa arvoa tässä hetkessä olemiselle ja aistimiselle. Haluan osaltani sekä edistää terveemmän työelämän rakentumista että auttaa ihmisiä pääsemään takaisin yhteyteen itsensä kanssa ja vähentämään stressiä elämästään.