Kuulostaako tutulta?
Aloitat päivän virtaa täynnä. Ajatus juoksee ja homma etenee. ”Tänään saan paljon aikaan”, ajattelet.
Uppoudut töihin, ja kuluu pari tuntia. Havahdut ehkä, että kroppaa kolottaa, ajatuksen kulku alkaa puuroutua ja muisti pätkiä, saatat unohdella mitä olitkaan tekemässä. ”Puristan vielä tämän jutun”, ajattelet.
Käyt pikaisesti lounaalla, ja lounaan jälkeen ajatus kulkee taas paremmin, hetken aikaa. Aamun kirkas mieli on kuitenkin muisto vain. Iltapäivä etenee ja stressitasot nousevat. ”Pitäisi vielä ehtiä tämä ja tuokin, ja ajatus ei kulje”. Puristat, mutta energia alkaa olla vähissä. Asiat ei tahdo pysyä päässä ja on vaikea keskittyä yhteen asiaan kunnolla saati luoda enää mitään innovatiivista. Alat multitaskata, ja hoitaa ehkä nippeliasioita, ns. pientä sälää, sammutella tulipaloja. Siirrät työlistalla olleen ajattelua vaativan isomman homman seuraavaan päivään, koska ”tänään ei enää pysty”.
Työpäivä etenee kohti päätöstään ja on aika lähteä kotiin. Toteat, että ”Nyt on kyllä takki ihan tyhjä.”

Mistä tässä on kyse?

Aivot tarvitsevat palautumista. Kun me teemme jotain (oli se kivaa tai ei-kivaa), se kuormittaa aivoja. Kun aivojen ”mittaristojen” viisari alkaa osoittaa punaista, ilmenee se meissä ihan konkreettisesti monin tavoin: Muisti pätkii, keskittymis- ja priorisointikyky heikkenevät, alamme multitaskata, mieli kaventuu ja stressitasot nousevat – suorituskyky ja tehokkuus kärsivät, ja olokin muuttuu mitä luultavammin tukalaksi.

Jotta saamme pidettyä itsemme ”optimaalisessa tilassa”, meidän tulee pitää aivomme mittarit vihreällä eli huolehtia palautumisestamme, – myös työpäivän aikana! Varsinkin stressireaktion ottaessa vallan, ja sisäisen puheen muistuttaessa räksyttävää koiraa, on aikalisän paikka, on aika irrottaa hetkeksi.

Enemmän tuloksia ja virkeänä töistä kotiin – muista nämä:

  • Jaksota työpäiväsi palautumistasi tukevaksi.
  • Huomaa kun olet tauon tarpeessa. (Huomaa myös miten helposti sivuutat kehon ja mielen antamat merkit tästä.) Irrottaudu hetkeksi työstä, ja tule tietoiseksi tästä hetkestä. Käy happihyppelyllä, syö välipala, nouse ylös ja venyttele, hengittele hetki tietoisesti tai tee mindfulness-harjoitus. Mikä onkaan se, mitä juuri sillä hetkellä tarvitset. Jo minuutinkin tietoisella irrotuksella on vaikutusta.
  • Tauota ennemmin ”liian usein” kuin ”liian harvoin”. Mitä pidempään pusket energiat vähissä, sitä kauemmin menee myös aikaa palautua ja siihen, että aivot toimivat taas kunnolla ja ajatus kirkkaasti.
  • Voit laittaa puhelimesi hälyttämään säännöllisesti päivän aikana, ja nousta aina ylös (ja tehdä tarvittava irrotus) hälytyksen soidessa.
  • Olennaista ja priorisoi: Päivän tärkeimmät asiat kannattaa priorisoida heti päivän alussa (tai viikon tärkeimmät viikon alussa), jotta teet varmasti sitä mikä on olennaista. Aivojen ollessa ylikuormituksella alamme helposti sammuttelemaan tulipaloja ja keskittymään epäolennaiseen, jolloin kiireen tunne vain kasvaa, ja oikea tehokkuus ja aikaansaaminen vähenee.
  • Kiitä itseäsi onnistumisista ja työtehtävän valmiiksi saattamisesta. Suorittamisen ja puskemisen tilassa unohdamme helposti kiittää itseämme hypäten suoraan seuraavaan asiaan. Tämä lisää riittämättömyyden tunnetta ja vähentää tunteita aikaansaamisesta ja työn mielekkyydestä.

Omasta palautumisesta huolehtiminen työpäivän aikana on kaikkien etu.
Se parantaa omaa hyvinvointiasi, jaksamistasi, työn jälkeäsi ja tehokkuuttasi, ja hyödyttää siten myös työnantajaasi.

Pieni harjoitus työpäivään:

19

Mindfulness-harjoitukset ovat palauttavia ja ns. aivoakkuja lataavia, ja tutkitusti tehokas väline stressinhallinnassa. Harjoituksissa kohdistamme huomion valittuun kohteeseen (esim. hengitys, aistimukset kehossa, ajatukset) ja havainnoimme tätä kohdetta arvostelematta, vain tullen tietoiseksi siitä mitä ”on jo olemassa”. Mielen lähtiessä harhailemaan panemme sen merkille ja palaamme takaisin valitun kohteen havainnointiin, aina uudestaan.

Lisää välineitä työssäjaksamiseen ja stressinhallintaan Luonnonmielen koulutuksista. Tutustu tästä.