Matalalla kynnyksellä yrttien keruuseen ja käyttöön

Helppo tapa aloittaa yrttien käyttö, on kerätä ja kuivattaa yrttejä teeaineksiksi, ja juoda ihkaomaa yrttiteetä sitten talven ajan.

Tein eilen korin kanssa noin tunnin mittaisen iltakävelyn lähimetsän poluille ja hakkuuaukeille. Saaliiksi tuli iso kasa vadelman ja maitohorsman lehtiä. Kotipihalta nappasin mukaan vielä mustaherukan lehtiä. Nämä kaikki ovat sellaisia, joita kuivatan yleensä isot määrät talven varalle, koska ne ovat erinomaisia yrttiteeaineksia, ja hyödynnettävissä myös mm. viherjauheisiin. Halutessaan yrttiteeainekset voi yhdistää myös tavallisen teen kanssa eli nauttia vaikka vihreän teen osana.

Kuvassa tunnin metsä- & pihahortoilun saalis20170706_195737

Nämä kolme sopivat nimenomaan yrttiteen pohja-aineksiksi, eli niitä kaikkia tai jotain niistä voi laittaa paljon, ja sitten lisätä mausteeksi esim. siankärsämön kukkaa, ahomansikan, lillukan tai mintun lehtiä. Tee on hyvän makuista ja terveellistä.

Terveysvaikutuksista mainittakoon, että maitohorsma on erityisesti ruoansulatuksen tukija ja auttaa siihen liittyviin vaivoihin, vadelmanlehti hoitaa lantionpohjan elimiä ja sopii erinäisten naisten vaivojen ehkäisyyn, mustaherukanlehti taas auttaa mm. nivelvaivoihin ja allergioihin. Vadelman ja maitohorsman lehdet ovat hyvin antioksidanttisia ja kaikki kolme sisältävät runsaasti ravintoaineita. Näissä ei myöskään ole erityisiä haittavaikutuksia, joten niitä voi käyttää suuriakin määriä ja säännöllisesti. (Tosin vadelman lehti ei sovi raskauden ensimmäisellä kolmanneksella, vaikka muuten onkin hyväksi juuri raskauden aikana.)

Hakkuuaukeat ovat oiva paikka löytää varsinkin vadelman lehtiä, ja myös maitohorsma viihtyy usein näissä paikoissa. Vadelman lehtiä kannattaa kerätä ensimmäisen vuoden versoista, koska ne ovat yleensä huomattavasti parempikuntoisia, kuin toisen vuoden versot. Vadelmahan on siis kaksivuotinen, ja kukkii ja marjoo vasta toisena vuonna. Toisen vuoden versoista lehtiä voi kerätä ennen kukkimisaikaa.

Myös maitohorsman lehtiä kerätään ennen kukinta-aikaa. Mustaherukan lehtiä voi kerätä koko kesän ajan, kunhan valitsee vain terveitä ja hyväkuntoisia. Ylipäätään yrttejä kerättäessä on hyvä muistaa, että kerätään aina terveitä ja hyväkuntoisia yksilöitä, ja myös mahdollisimman nuoria. Esimerkiksi mustaherukan lehtiin tulee helposti sienitauteja, ja maitohorsman lehdet taas voivat olla hämähäkin valtaamia ja ”sylkisiä” tai reikäisiä.

Lehdet voi kuivattaa sisätiloissa pöytätasolla varjoisassa paikassa tai hyötykasvikuivurissa, mikäli sellaisen omistaa. Huoneenlämmössä kuivatessa laitan lehdet yleensä liinan päälle niin, että liinan alla on sanomalehtiä kosteutta sitomassa. Lehdet kuivuvat noin viikossa. (Kuivurilla kuivattaessa jokusessa tunnissa.) Yksi merkki kuivuudesta on  se, että lehtiruodit ja varret napsahtavat helposti poikki taitettaessa.

Lehtisatoa odottamassa kuivuriin menoa. Liinan päällä kuivatessa lado yrtit niin, etteivät ne sekoitu keskenään. Kuivurilla kuivaan kerrallaan vain yhtä lajia. 20170706_202339

Kun yrtit ovat kuivia, siirrä ne tiiviiseen lasipurkkiin ja säilytä valolta suojattuna, ruokakaappi on oiva paikka. Vadelman ja mustaherukan lehdistä kannattaa poistaa lehtiruodit tässä vaiheessa (tai halutessaan jo kerätessä/keruun jälkeen).Voit tehdä yrteistä samantien teesekoituksia tai purkittaa kunkin erikseen. Ravintoaineet säilyvät yrteissä sitä paremmin, mitä kokonaisempia kasvin osat ovat. Itse säilytän lehtiä lasipurkeissa kokonaisina, ja teen niistä tarpeen mukaan teeainessekoituksia kerrallaan vain sellaisen määrän, mitä lähiviikkoina koen tarvitsevani.

Pikkupurkki maitohorsman lehtiä. Purkit kannattaa nimetä hetimmiten, tai muuten voit huomata jossain vaiheessa arvuuttelevasi purkin sisältöä tai vähintäänkin keruuvuotta.

20170707_132356

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s