Tietoinen läsnäolo eli mindfulness

Tietoinen hyväksyvä läsnäolo eli mindfulness tarkoittaa tämän hetkisen kokemuksen tietoista havainnointia ja hyväksymistä.

Jokaisella meillä on sisäänrakennettuna taito olla läsnä, mutta se on saattanut hautautua kiireen ja jatkuvan tekemisen alle. Läsnäolotaitoja voi kuitenkin opetella. Mindfulness on erinomainen väline tutustua itseensä paremmin ja oppia olemaan rauhassa tässä hetkessä. Läsnäolo-taitojen avulla voit siirtyä tekemisen tilasta olemisen tilaan aina niin halutessasi.

Voidaksemme hyvin tässä hetkessä, meidän olisi hyvä pyrkiä hyväksymään kaikki se, mitä hetki pitää jo sisällään. Se mitä on, se on jo olemassa. Jo olevan vastustaminen lisää niin kärsimyksemme määrää kuin myös vie turhaan energiaamme.

Mindfulnessin harjoittamisella on todettu olevan erinomaisia vaikutuksia hyvinvointiimme. Sen on tieteellisestikin todennettu mm. parantavan keskittymiskykyä, vuorovaikutustaitoja ja itsetuntoa, auttavan stressinhallinnassa, kehittävän tunneälyä, muistia, luovuutta ja ongelmanratkaisukykyä, sekä lisäävän positiivisia tuntemuksia ja hyvinvointia. Aivojen kuvantamismenetelmällä on todistettu harjoittelun positiivisia vaikutuksia aivorakenteeseen

Mindfulness ei ole mielen tyhjentämistä eikä suorittamista. Se on tälle hetkelle avautumista, kaiken sen aistimista mitä on ympärilläsi ja sisälläsi, ja havaitun hyväksymistä.

HENGITYKSEN HAVAINNOINTIHARJOITUS
Ota hyvä asento, voit sulkea myös silmät halutessasi.
Vie huomio hengitykseesi. Voit valita kohdan missä hengitystä havainnoit (esim. vatsa, rintakehä, sieraimet). Anna hengityksen kulkea omaan tahtiinsa.

Havainnoi hengityksen aiheuttamia tuntemuksia tällä valitsemallasi alueella.
Jos ja kun mielesi lähtee harhailemaan, palauta se aina lempeästi takaisin hengityksen havainnointiin.

Tee harjoitusta haluamasi aika (esim. 5-30min), voit halutessasi myös asettaa itsellesi hälytyksen puhelimeen, jos haluat määrittää ajan etukäteen.

Muista myötätuntoinen ja arvostelematon suhtautuminen itseesi. Vaikka mielemme arvostelisi, meidän ei tarvitse lähteä arvostelemaan sitä, että se arvostelee 🙂
Saat harjoituksessa huomata mielesi ominaisuuden harhailla. Onnistut kuitenkin aina kun huomaat mielen lähteneen ja palautat sen takaisin hengityksen havainnointiin. Samalla parannat keskittymiskykyäsikin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s