Tämä on artikkelisarjan kolmas osa, tarkoituksenaan antaa sinulle motivaatiota niiden konkreettisten askelten ottamiseen, joilla siirtyä levollisempaan elämään nyt.
3 a) Stressaantuneena kadotamme yhteyden itseemme
Stressaantuneina meidän on vaikea kuunnella kehomme tai mielemme viestejä, ja siten helposti sivuutamme todelliset tarpeemme – esimerkiksi kehon tai mielen viestit siitä mitä tarvitsisin juuri nyt (yksinkertaisimmillaan vaikka tauon, lepoa tai ravintoa). Stressin tilassa yhteys itseen – omaan sisäiseen viisauteemme ja intuitioomme heikkenee ja saatamme kadottaa itsemme suorittamisen ja mielen melskeen alle.
3 b) Stressaantuneina olemme ulkona omasta elämästämme ja kadotamme olennaisen
Stressin tilassa unohdumme autopilotille ja ”elämään päässämme”. Kykymme olla läsnä hautautuu kiireen ja suorittamisen alle, ja emme enää ELÄ omaa elämäämme. Elämä voi jopa muuttua päivittäiseksi selviytymiseksi, jossa sivuutamme yhä uudelleen todelliset tarpeemme, ja ajaudumme yhä kauemmas itsestämme, siitä mitä oikeasti olemme, tai mitä oikeasti haluamme elämältämme. Elämä on matka, joka tapahtuu aina tässä hetkessä, mutta kiireessä pyrimme olemaan koko ajan jossain muualla ja meiltä katoaa maisema.
Vastaisku: Aikalisä ja mielen taidot
Mielekkään ja hyvinvoivan elämän perusedellytyksenä on elää sitä itse läsnä ollen. Läsnäolon tilassa voimme nauttia elämästä, ja huomata jokaisen hetken ainutlaatuisuuden. Mitä pidempään kiireen ja stressin tila on jatkunut, sitä vaikeammalta voi tuntua pysähtyä – mieli viestii, että tulipaloja on sammutettava, eikä ole aikaa hukattavaksi. Tässä tilassa aivomme ovat jääneet jumiin ”taistele ja pakene” -reaktioon, jolloin ns. tunneaivot eli limbinen järjestelmä ja sen pelkokeskus mantelitumake lyovät jatkuvasti kierroksia lisää, kun taas ns. viisaamman ajattelun keskus etuotsalohko käy säästöliekillä.
Kierteen katkaisemiseksi ja etuotsalohkon toiminnan palauttamiseksi aivojemme pitää päästä palautumaan, ja tarvitsemmekin mielen taitoja, joiden avulla tietoisesti pysähtyä ja irrottaa silloinkin kun automaatiomme muuta ehdottaa. Ehkä tärkein läsnäolon taito onkin itsen äärelle pysähtymisen taito. Sillä voimme ottaa tuon aikalisän, ja tuoda itsemme takaisin niin itseemme kuin elämäämmekin. Läsnäolon taitoja voi ja kannattaa myös harjoitella, jotta osaamme siirtyä tekemisen tilasta olemisen tilaan aina niin halutessamme.
Takaisin itsen ja oleellisen äärelle koko työyhteisön voimin?
Olisiko aika pysähtyä ja irrottaa hetkeksi koko työyhteisön voimin, sekä päivittää samalla omat ja työkavereidenkin stressinhallinnan välineet?
Tutustu Luonnonmielen oivalluttaviin ja rentouttaviin työhyvinvointi- ja virkistyspäivien ohjelmapaketteihin täältä.
Mm.
– Stressinhallintataitoja ja levollisuutta työhön
– Elinvoimaa luonnosta
Lue osa 1: Stressi tekee meistä tyhmempiä ja epätehokkaampia
Lue osa 2: Stressi sairastuttaa ja tulee kalliiksi