Blog

India’s Healing Forests – elämyksellinen elokuvailta 13.10.2018

India’s Healing Forests – Elämyksellinen elokuvailta aisteja avaavan luontokävelyn ja teeseremonian kera Vuojoen Kartanolla la 13.10.2018 klo 17-19.

Tämä tapahtuma järjestetään rakkaudesta luontoon, ja muistutuksena siitä, että jokaisella on mahdollisuus nauttia luonnon eheyttävästä ja parantavasta voimasta. Varaa paikkasi!

Anna Hupe 2

Katso traileri täältä.

 

Ota kesä vastaan kaikin aistein

klee-941597.jpg

Nyt on mahtava aika seurata luonnon heräämistä kesään. Kesä näyttää saapuvan tänä vuonna kertalaakilla pitkän odottelun jäljiltä, ja muutos tapahtuu suorastaan silmien alla. Alempaa tekstistä löydät pari vinkkiä ja harjoitusta kesän vastaanottamiseen kaikilla aisteilla läsnä ollen 🙂

Itse havahduin kesän ”pysyvään” saapumiseen vasta katsottuani viikon sääennusteen – ihania lämpöjä luvassa koko viikolle. Totesin, että se on kesä nyt, kaivoin haaremihousut kaapin perältä ja päätin pitää tauon lähtemällä postilaatikolle paljasjaloin. Mikä olisikaan parempi kesän aloitus kuin avojaloin kävely!

Aurinkoinen hiekkatie tuntuu ihanan lämpimältä jalkojen alla ja tietoiseen kulkemiseen on helppo keskittyä tottumattomien jalkapohjien kertoessa tienpinnan karheudesta 🙂 Lämpöinen kesätuuli heiluttaa hiuksia ja kutittelee kasvoja. Aurinko lämmittää ihanasti.

Äänimaisemaa hallitsee lintujen moniääninen sinfonia. Jo pelkkä erilaisten lintuäänien kuuntelu toimii levollisuuteen johdattavana läsnäoloharjoituksena. Läheltä kuuluu lähestyvän kimalaisen pörinä. Kauempaa voin erottaa välillä liikenteen vaimeaa ääntä.

Kuljen hitaasti aistit avoimina. Katselen muurahaisten kulkua tiellä, tien laidalla maasta puskevia nuoria versoja, sinistä taivasta, perhosen lentoa. Maisemaa hallitsevat vielä lehdettömät puut, mutta kesän merkkejä on joka puolella. On ihana seurata luonnon heräämisen etenemistä päivittäin, ja nähdä luonnon ”kukkaan puhkeaminen”. Joka vuosi yritän olla hereillä nähdäkseni jonkinlaisen H-hetken ilmentymisen, ja yhtenä päivänä saan taas vaan huomata, että nyt se on tapahtunut.

Kävelen takaisin kotipihaan, ja astun nurmikolle. Inan kostea nurmi rahisee ja antaa periksi jalkojen alla. Istahdan puutarhatuoliin nauttimaan kesästä.

Vinkkejä läsnäolevaan luontokokemukseen

  1. Vaihda kahvitunti luontohetkeen

Luonnossa oleilu hetkessä läsnä ollen on mitä parhain palautumistapa. Saat luonnon ja tietoisen läsnäolon hyvinvointivaikutukset yhdellä kertaa. Irrota itsesi työpisteeltä vaikka kymmeneksi minuutiksi, ja lähde luontoon aistimaan ihanaa kesän tuloa.

Kuuntele ympäristösi ääniä, läheltä ja kauempaa, niitä luokittelematta
Haista; mitä tuoksuja erotat, voit panna myös merkille millaisia mielleyhtymiä tuoksut sinussa herättävät.
Tunne maa jalkojen alla ja tuuli iholla, auringon lämpö kasvoilla. Voit havainnoida myös kehosi tuntemuksiasi tai hengitystäsi.
Näe ympäristösi yksityiskohdat, muodot ja värit, valot ja varjot, luonnon monimuotoisuus. Heinän huojuminen tuulessa, perhosen lento, mihin kaikkeen huomiosi osuukaan maan ja taivaan välillä.

Voit kulkea luonnossa tai seisahtua/istuutua aistimaan luontoa. Voit halutessasi sulkea silmäsi ja yhdistää aistimiseen myös omaan hengitykseesi ankkuroitumista tai kehosi viestien kuuntelua.

Ota mukaan ns. aloittelijan mieli, ole utelias ja avoin kaikelle mitä kokemuskenttääsi saapuu. Muista lempeys ja arvostelemattomuus niin itseäsi kuin ympäristöäsikin kohtaan. Kaikki mitä on, se on jo olemassa. Nauti ihanasta luonnosta!

  1. Kävelymeditaatio luonnossa

Tämä harjoitus nousee aivan omaan arvoonsa, kun teetkin sen ulkona avojaloin. (Esim. hiekkatiellä, nurmella tai vaihtelevilla pohjilla.)

Voit kävellä edestakaisin, ympyrää tai suoraan tavalliseen tapaan. Muista kuitenkin että kävelymeditaatiossa ei ole määränpäätä. Pyrit siis olemaan täysin tietoinen juuri tästä askeleesta tai tästä hengenvedosta.

Voit valita itsellesi sopivan kävelyvauhdin. Helpointa on aloittaa hyvin hitaalla kävelyllä.
Lähde kävelemään, ja kiinnitä huomiota askeleen eri vaiheisiin. Tunne kävelemisen eri aistimukset jaloissasi, jalkapohjissasi, koko ryhdissäsi ja kehossasi hetki hetkeltä, askel askeleelta. Voit kiinnittää huomiota yhteen kehonosaan (esim. jalkapohjiin) koko liikeradan ajan, tai havainnoida kokonaisuutta.

Kun huomiosi herpaantuu, tiedosta minne se meni, ja palauta se sitten lempeästi ja päättäväisesti takaisin kävelyn aikaansaamiin aistimuksiin. Tarkoitus on ottaa jokainen askel vastaan läsnä ollen.

Arvosta sitä tosiasiaa, että voit kävellä, ja huomaa kuinka hienosti kehosi toimii yhdistäessään liikeradat kävelyksi. Kävelymeditaatio on aivan yhtä arvokas kuin istumameditaatiokin. Tärkeää on se, miten hallitset mielesi. Muista lempeys ja arvostelemattomuus itseäsi kohtaan.


Faktaa: Lähde kävelylle ja paranna työtehoasi

Tiesitkö, että kävely tukee eri ratkaisuvaihtoehtojen hahmottamista ja lisää luovuutta. Se selittänee myös miksi saatamme ihan automaattisesti nousta ja kulkea edestakaisin, kun meillä on joku kinkkisempi pähkinä purtavana.

Paljasjalkailu parantaa tasapainoaistia, lisää jalkojen verenkiertoa ja voi helpottaa jalka- ja selkäkipuja. Lisäksi se on maadoittavaa. Jo vartti paljasjalkailua parantaa työmuistia, jota aivot käyttävät mieleen palauttamiseen ja tiedon käsittelyyn. Osa tästä tehosta tulee läsnäolosta eli keskittymisestä askeliin, jolloin mieli hiljentyy ja virkistyy.

Luonnon hyvinvointivaikutuksia on tutkittu paljon viime aikoina. Luonto elvyttää eli rauhoittaa, rentouttaa ja tukee palautumista, luovuutta, oppimista ja ratkaisukykyä. Esimerkiksi jo 10 minuutin oleilu metsässä laskee verenpainetta, ja vähän pidempään oleilu kohentaa merkittävästi mielialaa ja lisää positiivisia tuntemuksia sekä tarkkaavaisuutta.

Tietoisen läsnäolon eli mindfulnessin on tutkittu mm. parantavan metakognitiivisia taitoja (esim. muisti, oppiminen, ongelmanratkaisu), parantavan tunnetaitoja (esim. myötätunto, ystävällisyys) ja keho-mieli-yhteyttä, vähentävän stressiin reagoimista ja nopeuttavan stressistä palautumista sekä lisäävän positiivisia tunnekokemuksia.

Tähän hetkeen juurtuminen yhdistettynä luontokokemukseen on siis sekä erityisen palkitsevaa ja rentouttavaa että terveellistä ja hyödyllistä!

Pihlajansilmu
Pihlajansilmut on hienoinen karvasmantelin aromi. Paras maku on vielä kiinniolevissa silmuissa. Silmut sopivat naposteluun tai vaikka salaattiin, smootieen tai yrttisiirapiksi.

Lisää aiheesta:
Leppänen & Pajunen: Terveysmetsä – Tunnista ja koe elvyttävä luonto
Kabat-Zinn: Olet jo Perillä – Tietoisen läsnäolon taito
Arvonen: Metsämieli – Mielen ja kehon taskukirja

Tule mukaan myös Luonnonmielen ohjatuille mindfulness-puistotunneille:
To 24.5. klo 18-19 Vanhassa Raumassa
To 31.5. klo 18-19 Vuojoen Kartanolla
Lisätietoa tunneista täältä 🙂

Tsekkaa myös tulevat villiyrttiretket täältä.

Tietoinen läsnäolo eli mindfulness

Tietoinen hyväksyvä läsnäolo eli mindfulness tarkoittaa tämän hetkisen kokemuksen tietoista havainnointia ja hyväksymistä.

Jokaisella meillä on sisäänrakennettuna taito olla läsnä, mutta se on saattanut hautautua kiireen ja jatkuvan tekemisen alle. Läsnäolotaitoja voi kuitenkin opetella. Mindfulness on erinomainen väline tutustua itseensä paremmin ja oppia olemaan rauhassa tässä hetkessä. Läsnäolo-taitojen avulla voit siirtyä tekemisen tilasta olemisen tilaan aina niin halutessasi.

Voidaksemme hyvin tässä hetkessä, meidän olisi hyvä pyrkiä hyväksymään kaikki se, mitä hetki pitää jo sisällään. Se mitä on, se on jo olemassa. Jo olevan vastustaminen lisää niin kärsimyksemme määrää kuin myös vie turhaan energiaamme.

Mindfulnessin harjoittamisella on todettu olevan erinomaisia vaikutuksia hyvinvointiimme. Sen on tieteellisestikin todennettu mm. parantavan keskittymiskykyä, vuorovaikutustaitoja ja itsetuntoa, auttavan stressinhallinnassa, kehittävän tunneälyä, muistia, luovuutta ja ongelmanratkaisukykyä, sekä lisäävän positiivisia tuntemuksia ja hyvinvointia. Aivojen kuvantamismenetelmällä on todistettu harjoittelun positiivisia vaikutuksia aivorakenteeseen

Mindfulness ei ole mielen tyhjentämistä eikä suorittamista. Se on tälle hetkelle avautumista, kaiken sen aistimista mitä on ympärilläsi ja sisälläsi, ja havaitun hyväksymistä.

HENGITYKSEN HAVAINNOINTIHARJOITUS
Ota hyvä asento, voit sulkea myös silmät halutessasi.
Vie huomio hengitykseesi. Voit valita kohdan missä hengitystä havainnoit (esim. vatsa, rintakehä, sieraimet). Anna hengityksen kulkea omaan tahtiinsa.

Havainnoi hengityksen aiheuttamia tuntemuksia tällä valitsemallasi alueella.
Jos ja kun mielesi lähtee harhailemaan, palauta se aina lempeästi takaisin hengityksen havainnointiin.

Tee harjoitusta haluamasi aika (esim. 5-30min), voit halutessasi myös asettaa itsellesi hälytyksen puhelimeen, jos haluat määrittää ajan etukäteen.

Muista myötätuntoinen ja arvostelematon suhtautuminen itseesi. Vaikka mielemme arvostelisi, meidän ei tarvitse lähteä arvostelemaan sitä, että se arvostelee 🙂
Saat harjoituksessa huomata mielesi ominaisuuden harhailla. Onnistut kuitenkin aina kun huomaat mielen lähteneen ja palautat sen takaisin hengityksen havainnointiin. Samalla parannat keskittymiskykyäsikin.

Matalalla kynnyksellä yrttien keruuseen ja käyttöön

Helppo tapa aloittaa yrttien käyttö, on kerätä ja kuivattaa yrttejä teeaineksiksi, ja juoda ihkaomaa yrttiteetä sitten talven ajan.

Tein eilen korin kanssa noin tunnin mittaisen iltakävelyn lähimetsän poluille ja hakkuuaukeille. Saaliiksi tuli iso kasa vadelman ja maitohorsman lehtiä. Kotipihalta nappasin mukaan vielä mustaherukan lehtiä. Nämä kaikki ovat sellaisia, joita kuivatan yleensä isot määrät talven varalle, koska ne ovat erinomaisia yrttiteeaineksia, ja hyödynnettävissä myös mm. viherjauheisiin. Halutessaan yrttiteeainekset voi yhdistää myös tavallisen teen kanssa eli nauttia vaikka vihreän teen osana.

Kuvassa tunnin metsä- & pihahortoilun saalis20170706_195737

Nämä kolme sopivat nimenomaan yrttiteen pohja-aineksiksi, eli niitä kaikkia tai jotain niistä voi laittaa paljon, ja sitten lisätä mausteeksi esim. siankärsämön kukkaa, ahomansikan, lillukan tai mintun lehtiä. Tee on hyvän makuista ja terveellistä.

Terveysvaikutuksista mainittakoon, että maitohorsma on erityisesti ruoansulatuksen tukija ja auttaa siihen liittyviin vaivoihin, vadelmanlehti hoitaa lantionpohjan elimiä ja sopii erinäisten naisten vaivojen ehkäisyyn, mustaherukanlehti taas auttaa mm. nivelvaivoihin ja allergioihin. Vadelman ja maitohorsman lehdet ovat hyvin antioksidanttisia ja kaikki kolme sisältävät runsaasti ravintoaineita. Näissä ei myöskään ole erityisiä haittavaikutuksia, joten niitä voi käyttää suuriakin määriä ja säännöllisesti. (Tosin vadelman lehti ei sovi raskauden ensimmäisellä kolmanneksella, vaikka muuten onkin hyväksi juuri raskauden aikana.)

Hakkuuaukeat ovat oiva paikka löytää varsinkin vadelman lehtiä, ja myös maitohorsma viihtyy usein näissä paikoissa. Vadelman lehtiä kannattaa kerätä ensimmäisen vuoden versoista, koska ne ovat yleensä huomattavasti parempikuntoisia, kuin toisen vuoden versot. Vadelmahan on siis kaksivuotinen, ja kukkii ja marjoo vasta toisena vuonna. Toisen vuoden versoista lehtiä voi kerätä ennen kukkimisaikaa.

Myös maitohorsman lehtiä kerätään ennen kukinta-aikaa. Mustaherukan lehtiä voi kerätä koko kesän ajan, kunhan valitsee vain terveitä ja hyväkuntoisia. Ylipäätään yrttejä kerättäessä on hyvä muistaa, että kerätään aina terveitä ja hyväkuntoisia yksilöitä, ja myös mahdollisimman nuoria. Esimerkiksi mustaherukan lehtiin tulee helposti sienitauteja, ja maitohorsman lehdet taas voivat olla hämähäkin valtaamia ja ”sylkisiä” tai reikäisiä.

Lehdet voi kuivattaa sisätiloissa pöytätasolla varjoisassa paikassa tai hyötykasvikuivurissa, mikäli sellaisen omistaa. Huoneenlämmössä kuivatessa laitan lehdet yleensä liinan päälle niin, että liinan alla on sanomalehtiä kosteutta sitomassa. Lehdet kuivuvat noin viikossa. (Kuivurilla kuivattaessa jokusessa tunnissa.) Yksi merkki kuivuudesta on  se, että lehtiruodit ja varret napsahtavat helposti poikki taitettaessa.

Lehtisatoa odottamassa kuivuriin menoa. Liinan päällä kuivatessa lado yrtit niin, etteivät ne sekoitu keskenään. Kuivurilla kuivaan kerrallaan vain yhtä lajia. 20170706_202339

Kun yrtit ovat kuivia, siirrä ne tiiviiseen lasipurkkiin ja säilytä valolta suojattuna, ruokakaappi on oiva paikka. Vadelman ja mustaherukan lehdistä kannattaa poistaa lehtiruodit tässä vaiheessa (tai halutessaan jo kerätessä/keruun jälkeen).Voit tehdä yrteistä samantien teesekoituksia tai purkittaa kunkin erikseen. Ravintoaineet säilyvät yrteissä sitä paremmin, mitä kokonaisempia kasvin osat ovat. Itse säilytän lehtiä lasipurkeissa kokonaisina, ja teen niistä tarpeen mukaan teeainessekoituksia kerrallaan vain sellaisen määrän, mitä lähiviikkoina koen tarvitsevani.

Pikkupurkki maitohorsman lehtiä. Purkit kannattaa nimetä hetimmiten, tai muuten voit huomata jossain vaiheessa arvuuttelevasi purkin sisältöä tai vähintäänkin keruuvuotta.

20170707_132356